Khalil Gibran "PROFETUL"

"Cand dintii tai zdrobesc un mar, spune-i in inima ta: semintele tale vor trai in trupul meu. Mugurii tai de maine vor inmuguri in inima mea, mireasma ta va fi respiratia mea si impreuna ne vom bucura de-a lungul tuturor anotimpurilor." Khalil Gibran "PROFETUL"

marți, 4 octombrie 2011

APROAPE TORT DE CLATITE DULCE ACRISOR

M-am tot gandit cum sa-i spun acestui desert... sa-i spun tort? E cam subtire, poate daca as fi facut mai multe clatite (se spune ca nu se face primavara doar cu o floare, dar, oare, tort de clatite se face doar cu trei clatite?) .... sa-i spun placinta? Parca nu prea seamana a placinta, nici macar cat seamana a tort... Hmmm! ... Grea dilema... asa ca m-am gandit sa-i spun "APROAPE TORT ...." Ce-i drept nici prea aspectuos nu mi-a iesit....Oricum, ce pot sa va garantez, fara nicio rezerva, este faptul ca este foarte, foarte gustos.
Dar ... sa nu va mai plictisesc cu dilemele mele "existentiale" si sa purcedem fara mila ....

TORTULET FIRAV DE CLATITE DE BANANE CU CREMA "CREMOASA" DE CAISE

A cam trecut vremea caiselor, dar sper ca si voi, ca si mine, ati congelat, macar cateva caise, sa va bucurati de gustul lor inconfundabil si in perioadele cand nu le gasim proaspete ..... si ... sa nu uitam ca:   aceste minunate fructe nu sunt numai gustoase, aromate si frumos parfumate ci sunt chiar suspectate, de specialisti, ca ar fi unul dintre ingredientele longevitatii oamenilor din regiunea Hunza ...
.... ultima felie ....


Ingrediente:
Pentru clatite: 
- 3-7 banane medii/mari, bine coapte, numarul este in functie de cate clatite vreti sa faceti, raportul este 1banana/1clatita;
- zeama de lamaie, raportul este 1 lamaie/4-5 clatite (zeama ajuta si la faptul ca nu lasa banana sa se oxideze repede).
Pentru crema (cata am utilizat pentru 3 clatite):
- caise, dupa ochi, eu am folosit cca 300g caise congelate;
- 2 cani de caju macinat fin;
- 2 linguri (sau dupa gust) miere poliflora si raw sa fie.
- ... si gata, astea sunt toate ingredientele folosite....

Tehnologie:
Pentru clatite: se pun bananele si zeama de lamaie in blender si se blenduiesc pana se obtine o crema semifluida, dupa care, pe hartie de copt, se formeaza clatitele, cam de 3-4 mm grosime. Se deshidrateaza, la 40 grade C,  cca 6 ore sau peste noapte, adica  pana se pot desprinde, relativ usor, de hartia de copt (sa nu va speriati daca pare greu de desprins, pentru ca daca sunt suficient de deshidratate, se desprind fara sa se rupa, doar putina grija sa aveti), le mai intoarceti si pe cealalta parte cca 1 ora ... si gata clatitele. Le lasati, chiar daca nu-i frumos, sa astepte (dar nu prea mult, ca se intaresc) pana faceti si ...
Crema: caisele semidecongelate (sau crude, daca aveti) se pun in robot si se mixeaza pana ce se fac praf. Se scot intr-un bol, se amesteca bine, bine cu restul ingredientelor si ...
Asamblare: o clatita, jumatate de crema se intinde uniform peste ea, inca o clatita, resul de crema ... inca o clatita .... si tot asa pana termintati clatitele si.. crema, bineinteles. Se orneaza cu drag si ...


Pofta sanatoasa!
Cu drag,
Luciana

3 comentarii:

  1. Vai, cum arata! Arata chiar bine! si n-am mai mancat clatite din bananae de cateva luni! Super reteta! cred ca fac si eu, dar cu umplutura de mango :-)

    Felicitari pt reteta, eu una le-as fi rulat ca pe clatitele traditionale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca o sa fac si eu cu mango. Imi surade ideea.
    Multumesc pentru idee.
    Pupici.
    Luciana

    RăspundețiȘtergere